Γιατί να μας επιλέξετε

Τμήμα Νευροφυσιολογίας

DANDEC 3 καναλιών
EBNeuro 21 καναλιών

Το νευρολογικό μας τμήμα είναι εξοπλισμένο με Ηλεκτροεγκεφαλογράφο & Ηλεκτρομυογράφο τελευταίας γενιάς.

Α. Βίντεο-Εγκεφαλογράφημα (video-ΗΕΓ) με χαρτογράφηση εγκεφάλου απλό ή μετά από στέρηση ύπνου.

Το εγκεφαλογράφημα αποτελεί χρήσιμη εργαστηριακή εξέταση για τον Νευρολόγο,Ψυχίατρο, Παθολόγο και Καρδιολόγο με σκοπό τη διάγνωση επεισοδίων απώλειας συνείδησης, επιληψίας, διαταραχών μνήμης κτλ. Είναι ανώδυνη και συνοδεύεται από παράλληλη βίντεο καταγραφή. Η ταυτόχρονη λήψη εικόνας βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση παρασίτων της εξέτασης, τα οποία μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως επιληπτική δραστηριότητα, αλλά και στην καταγραφή συμπεριφοράς του ασθενή που βοηθά στην κατανόηση της φύσης των κρίσεων.

Επίσης χρησιμεύει προεγχειριτικά και μετεγχειρητικά των επεμβάσεων εγκεφάλου δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενούς στους Νευρολόγους και Νευροχειρουργούς.

Β. Ηλεκτρονευρογράφημα – Ηλεκτρομυογράφημα 2 & 4άρων άκρων:

Τα σύγχρονα συστήματα Ηλεκτρομυογραφίας διευκολύνουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων κατά τη διάγνωση νευρομυϊκών παθήσεων. Το Ηλεκτρομυογράφημα πραγματοποιείται από εξειδικευμένους Νευρολόγους σε οργανωμένα εργαστήρια Κλινικής Νευροφυσιολογίας. Η ταχύτητα αγωγής των νεύρων, αξιολογείται με την εφαρμογή ηλεκτρικού ερεθίσματος πάνω σε βασικά νεύρα και την καταγραφή της απόκρισής τους με αυτοκόλλητα επιφανειακά ηλεκτρόδια σε άλλα σημεία καταγραφής του ιδίου νεύρου.Με τον Ηλεκτρομυογράφο υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης επιμέρους εξειδικευμένων & προηγμένων εξετάσεων όπως είναι η λεκτρομυογραφία Μονήρους Ίνας (SFEMG). Το ΗΜΓ έχει σημαντική διαγνωστική αξία σε παθήσεις που επαφίενται στο αντικείμενο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων όπως στη Νευρολογία, την Ορθοπεδική, τη Νευροχειρουργική, Φυσική Ιατρική & Αποκατάσταση κλπ.

Μερικές από τις παθήσεις αναφέρονται παρακάτω:

  • Βλάβη περιφερικών νεύρων ή νευρικών πλεγμάτων συμπεριλαμβανομένων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα, του Συνδρόμου Ωλενίου Αύλακος, της περιφερικής βλάβης του προσωπικού νεύρου, των βλαβών οσφυοϊερών ή αυχενικών νεύρων καθώς και ενός πλήθους σπανιότερων ή και σπανιότατων συνδρόμων
  • Πολυνευροπάθειες, γενικευμένη προσβολή περιφερικών νεύρων, οιασδήποτε αιτιολογίας (αισθητικές, κινητικές, αισθητικοκινητικές, κληρονομικές, εκφυλιστικές, μεταβολικές, τοξικές, παρανεοπλασματικές κ.α.)
  • Πολλαπλή μονονευρίτις
  • Μυοπάθειες, μυοσίτιδες, μυϊκές δυστροφίες, μυοτονίες
  • Προσβολή προσθίων κεράτων νωτιαίου μυελού ή κινητικών πυρήνων στελέχους εγκεφάλου (πλαγία μυατροφική σκλήρυνση, πολιομυελίτιδα κ.λπ.)
  • Μυασθένεια και μυασθενικά σύνδρομα
  • Parkinson’s disease
  • Μυοκλονία

Εξειδικευμένες Εξετάσεις

Εκτός από το Ηλεκτρονευρογράφημα – Ηλεκτρομυογράφημα μπορούν να γίνουν επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως:

  • Ηλεκτρομυογράφημα Μονήρους μυικής ίνας: εξετάζει την νευρομυική σύναψη.