Πληροφορίες Ουρολογικών Εξετάσεων

Οι ουρολογικές εξετάσεις μας δίνουνε σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του ουροποιητικού μας συστήματος και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διάγνωση ουρολοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια.
Τα ούρα είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης για τα περισσότερα μικρόβια που προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα και ιδιαίτερα όταν τα ούρα βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για αυτό και είναι σημαντικό να ακολουθούμε ασηπτικές και γρήγορες διαδικασίες μέχρι να μεταφερθούν στο διαγνωστικό κέντρο για ανάλυση και καλλιέργεια.

Επιπλέον, τα ούρα μας παρέχουν πληροφορίες ως προς διάφορες ασθένειες του οργανισμού. Για παράδειγμα, η παρουσία ουσιών όπως:

 • Γλυκόζη (σάκχαρο) → Υποδηλώνει σακχαρώδη διαβήτη
 • Λεύκωμα (πρωτεΐνες) → Υποδηλώνει νεφρική νόσο
 • Αιμοσφαιρίνη (αίμα) → Υποδηλώνει νεφρική νόσο
 • Χολερυθρίνη (ίκτερος) → Υποδηλώνει ηπατική νόσο
 • Παθολογικά κύτταρα → Υποδηλώνουν καρκίνο ουροδόχου κύστεως ή άλλων οργάνων
 

Σε ορισμένες εξετάσεις που απαιτείται η προσωρινή διακοπή λήψης φαρμάκων, είναι απαραίτητη η έγκριση του θεράποντος ιατρού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο 210 420 00 03, προκειμένου να σας ενημερώσουμε κατάλληλα.

ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ & ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ :

Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένο ουροδοχείο (ουροσυλλέκτη) που έχουμε προμηθευτεί από το φαρμακείο. Μόλις 20 ml ούρων είναι αρκετά για την εξέταση, δηλαδή γεμίζουμε περίπου το 1/6 ενός κλασικού ουροσυλλέκτη 120ml. Δεν θα πρέπει να γεμίσουμε το δοχείο καθώς υπάρχει κίνδυνος να χυθούν τα ούρα κατά τη μεταφορά τους στο εργαστήριο και να υπάρξει επίσης επιμόλυνση

Συνιστάται ελαφρύ δείπνο με λίγα λιπαρά και λίγη ποσότητα αλατιού ή και νηστεία, καθώς και όχι πολύ νερό για να είναι τα ούρα πιο συμπυκνωμένα το πρωί

Αποφυγή λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα (κυρίως της καλλιέργειας) και σε περίπτωση που έχετε λάβει κάποιο φάρμακο είναι σημαντικό να ενημερώσετε το εργαστήριο

24ωρη αποχή από το αλκοόλ

24ωρη αποφυγή αθλητικής δραστηριότητας πριν από την εξέταση

24ωρη αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα πριν από την εξέταση

Αποφυγή εξέτασης κατά την έμμηνο ρύση (2 ημέρες πριν και 2 ημέρες μετά)

Τρόπος διεξαγωγής εξέτασης και συλλογής δείγματος: 

 • Αναγράφουμε το ονοματεπώνυμο, το χρόνο και την ημερομηνία συλλογής του δείγματος στο ουροδοχείο.
 • Το πιο κατάλληλο δείγμα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα που είναι συμπυκνωμένα και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα συγκέντρωσης παθολογικών ουσιών.
 • Η συλλογή γίνεται από το μέσον της ούρησης, δηλαδή, αφήνουμε λίγα ούρα να τρέξουν στη λεκάνη, κατόπιν κάνουμε τη συλλογή απευθείας μέσα στον ουροδοχείο, αφήνουμε τα τελευταία να πέσουν στη λεκάνη και τέλος σφραγίζουμε καλά το πώμα για να μη χυθούν κατά τη μεταφορά τους.

Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν εντός 1 ώρας. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η μεταφορά τους, τα τοποθετούμε στο ψυγείο (4° C)

Για τη γενική ούρων, δεν απαιτείται κάποια άλλη προετοιμασία.

Για την καλλιέργεια ούρων απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πολύ καλός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής με νερό και σαπούνι (όχι αντισηπτικό) και το πολύ καλό ξέπλυμα και σκούπισμα με καθαρή πετσέτα, πριν ακριβώς από τη συλλογή των ούρων, προκειμένου να μην υπάρξει λανθασμένη διάγνωση λόγω πιθανής επιμόλυνσης του δείγματος από μικρόβια που βρίσκονται στην ευαίσθητη περιοχή, δηλ εκτός της ουροδόχου κύστεως.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ :

Τρόπος λήψης δείγματος: 

 • Πολύ καλό πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής με ειδικό υγρό βρεφικό σαπούνι, στη συνέχεια ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό και σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα.
 • Επικολλάτε το ειδικό σακουλάκι για συλλογή ούρων από παιδιά που προμηθεύεστε από το φαρμακείο (παιδικός ουροσυλλέκτης) και αλλάζετε κάθε 45 λεπτά μέχρι να γίνει η συλλογή. Μόλις το παιδί ουρήσει, αφαιρείτε το σακουλάκι με προσοχή ώστε να μην επιμολυνθεί το περιεχόμενο και το τοποθετείτε σε αποστειρωμένο ουροδοχείο.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (U24h) :

Τα ούρα συλλέγονται σε ειδικά πλαστικά ουροδοχεία 24ωρου με χωρητικότητα συνήθως 2,5 lit που προμηθεύεστε από το φαρμακείο

Το δοχείο με τα ούρα 24h το τοποθετούμε στο ψυγείο (4° C) μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και κατόπιν το μεταφέρουμε στο εργαστήριο για ανάλυση

Τρόπος λήψης δείγματος: 

 • Αναγράφουμε το ονοματεπώνυμο, το χρόνο έναρξης και λήξης και την ημερομηνία συλλογής των δειγμάτων στο δοχείο 24ώρου.
 • Η συλλογή αρχίζει στις 08:00 το πρωί πριν από το πρόγευμα και σημειώνεται η ώρα έναρξης. Τα πρώτα πρωινά ούρα της 1ης ημέρας απορρίπτονται και είναι σημαντικό να αδειάσει τελείως η ουροδόχος κύστη. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει και γενική ούρων, κρατάμε ένα μέρος των ούρων προς απόρριψη σε αποστειρωμένο ουροδοχείο.
 • Οι επόμενες διαδοχικές ουρήσεις της ημέρας και της νύχτας συλλέγονται στο ουροδοχείο 24ωρου και φυλάσσονται στο ψυγείο. Η συλλογή ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα στις 08:00 το πρωί, οπότε και συλλέγονται τα πρώτα πρωινά ούρα της 2ης ημέρας προσέχοντας να αδειάσει πάλι εντελώς η κύστη και μεταφέρονται στο εργαστήριο.
 • Είναι σημαντικό να μην παραλειφθεί η συλλογή κάποιας ούρησης, να μη μας φύγουν ούρα εκτός του δοχείου (χρησιμοποιούμε και 2ο δοχείο αν χρειαστεί) και πρέπει η ώρα έναρξης και λήξης της διαδικασίας να είναι η ίδια, διαφορετικά θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία.

Η συλλογή ούρων 24ωρου χρειάζεται σε περιπτώσεις που γίνονται ποσοτικοί προσδιορισμοί ορισμένων ουσιών ή για την παρακολούθηση κάποιας λειτουργίας (πχ μέτρηση ηλεκτρολυτών και ορμονών 24h) και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια. Ανάλογα με την εξέταση που θα γίνει δίνονται διαφορετικές οδηγίες ως προς την προετοιμασία πριν από την έναρξη της συλλογής.

Για τις περισσότερες βιοχημικές εξετάσεις που αφορούν τα ούρα 24ώρου όπως ο Φώσφορος (P), το Νάτριο (Na), το Κάλιο (K), κ.α., δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη δίαιτα ή άλλη προετοιμασία, αλλά συνιστάται να επικοινωνείτε με το εργαστήριο για περισσότερες πληροφορίες, καθώς για κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να χρειάζεται να προστεθεί στο ουροδοχείο 24ωρου το κατάλληλο συντηρητικό (πχ 6Ν, HCL).

Σε ορισμένες εξετάσεις που απαιτείται η προσωρινή διακοπή λήψης φαρμάκων, είναι απαραίτητη η έγκριση του θεράποντος ιατρού.

ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (Aldo, U24h) :

20ημερη φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο (~2.5-3γρ Na ημερησίως = λιγότερο από 1 κ.γ. αλάτι)

20ημερη αποχή από βρώση γλυκόριζας (licorice), καθώς μιμείται τις ιδιότητες της αλδοστερόνης αυξάνοντας την εργαστηριακή τιμή της, καθώς και αλμυρών τροφών (πατατάκια, μπέικον, κλπ)

20ημερη αποφυγή λήψης φαρμάκων που επηρεάζουν την παραγωγή αλδοστερόνης όπως, διουρητικά (σπειρονολακτόνη) και αντιυπερτασικά φάρμακα, ορμόνες (οιστρογόνα, κυκλική προγεστερόνη) και αντιόξινα

24ωρη αποχή από το αλκοόλ

To stress επηρεάζει τις τιμές και θα πρέπει να αποφευχθεί

Ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και ρυθμίζει την κατακράτηση νατρίου και την απέκκριση καλίου από τα νεφρά όταν χρειάζεται προκειμένου, να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα των ηλεκτρολυτών αυτών στον οργανισμό.

Βοηθάει στην αξιολόγηση ασθενών με αρτηριακή υπέρταση, καθώς και στη διάγνωση ασθενειών που προκαλούν υπέρταση, όπως ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός ή σύνδρομο Conn (λόγω βλάβης των επινεφριδίων) και ο δευτεροπαθής αλδοστερονισμός (λόγω στένωσης της νεφρικής αρτηρίας, καρδιακής ανεπάρκειας ή κίρρωσης).

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (Ca, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση και συνιστάται η κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας

7ημερη αποφυγή λήψης φαρμάκων που περιέχουν ασβέστιο ή φωσφορικά άλατα, κορτικοστεροειδών, οιστρογόνων, αντισυλληπτικών, αντιόξινων, διουρητικών και ορμονών για την οστεοπόρωση

3ημερη αποχή από συμπληρώματα διατροφής & πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D και φώσφορο

Το Ca παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς, ενώ τα επίπεδά του στο αίμα εξαρτώνται από την καλσιτονίνη και την παραθορμόνη.

Η εξέταση χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου δημιουργίας λίθων στα νεφρά από οξαλικό και φωσφορικό ασβέστιο και άλλες νεφρικές νόσους, καθώς και για την αξιολόγηση νοσημάτων των οστών, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης. Επιπλέον χρησιμεύει ως δείκτης αξιολόγησης των μεταβολικών διαταραχών του μεταβολισμού του Ca.

ΒΑΝΙΛΛΥΛ-ΜΑΝΔΕΛΙΚΟ ΟΞΥ OΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (VMA, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

3ημερη αποχή από καφέ, τσάι, σοκολάτα, κακάο, βανίλια, μπανάνες, εσπεριδοειδή

7ημερη αποφυγή λήψης των φαρμάκων levodopa (αυξάνει τα επίπεδα VMA), a-methyldopa, carbidopa, φαινοθειαζίνες, αγγειοδιασταλτικών, διουρητικών, αντιβιοτικών, αντικαταθλιπτικών (αναστολείς ΜΑΟ, βουσπιρόνη, τρικυκλικά), κ.α

3ημερη αποχή από το αλκοόλ

3ημερη αποχή από το κάπνισμα

24ωρη αποφυγή αθλητικής δραστηριότητας πριν από την εξέταση

To stress επηρεάζει τις τιμές και θα πρέπει να αποφευχθεί

Το VMA αποτελεί το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των κατεχολαμινών (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη) και απεκκρίνεται στα ούρα. Τα επίπεδα του VMA είναι πιο συχνά αυξημένα κατά τη διάρκεια ενός υπερτασικού επεισοδίου και σε ασθενείς με νευροβλάστωμα, ενώ μπορεί να είναι φυσιολογικά σε ασθενείς με φαιοχρωμοκύττωμα.

Η εξέταση χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των παιδιών με όγκους που εκκρίνουν κατεχολαμιίνες, για τη διερεύνηση της αρτηριακής υπέρτασης και για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του νευροβλαστώματος.

ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (CA, U24h) :

6ημερη αποχή από καφέ, τσάι, κακάο, βανίλια, μπανάνες, μήλα, ξηρούς καρπούς

3ημερη αποφυγή λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων (α-μεθυλντόπα, υδραλαζίνη), αντικαταθλιπτικών (αναστολείς ΜΑΟ), διουρητικών, αγγειοδιασταλτικών, ντοπαμίνης, ασπιρίνης, παρακεταμόλης, μετοκλοπραμίδης, σιμετιδίνης, μεθεναμίνης και αμπικιλλίνης

3ημερη αποχή από το αλκοόλ

3ημερη αποχή από το κάπνισμα

24ωρη αποφυγή αθλητικής δραστηριότητας πριν από την εξέταση

To stress επηρεάζει τις τιμές και θα πρέπει να αποφευχθεί

Πρωτεΐνες που λειτουργούν ως νευροδιαβιβαστές και περιλαμβάνουν την αδρεναλίνη/επινεφρίνη, τη νοραδρεναλίνη/νορεπινεφρίνη και τη ντοπαμίνη. Εκκρίνονται σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας, έντονης άσκησης, ή στρες (λόγω άγχους, αγωνίας, φόβου και θυμού) και προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού αναπνοής, βρογχοδιαστολή και γλυκογονόλυση (απελευθέρωση γλυκογόνου και στη συνέχεια γλυκόζης), κ.α.

Υψηλή συγκέντρωση κατεχολαμινών στο αίμα, σχετίζεται με τη διάγνωση ασθενειών όπως το φαιοχρωμοκύττωμα (όγκος που αναπτύσσεται στα επινεφρίδια, από όπου απελευθερώνονται οι κατεχολαμίνες).

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (Cort, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

48ωρη αποφυγή λήψης κορτικοστεροειδών φαρμάκων, οιστρογόνων, αντισυλληπτικών, αντιβιοτικών και ACTH

48ωρη αποφυγή αθλητικής δραστηριότητας πριν από την εξέταση

To stress επηρεάζει τις τιμές και θα πρέπει να αποφευχθεί

Στεροειδής ορμόνη που παράγεται όπως και η αδρεναλίνη από τα επινεφρίδια υπό τον έλεγχο της ACTH, ως αντίδραση στο στρες και στην απόκριση «πάλης ή φυγής», όταν αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Η εξέταση αξιολογεί τη λειτουργία των επινεφριδίων και της υπόφυσης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων.

Η μέτρηση κορτιζόλης σε ούρα 24ώρου αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τον έλεγχο του συνδρόμου Cushing, επειδή αξιολογεί καλύτερα την παραγωγή κορτιζόλης σε σχέση με τη μέτρηση της στο αίμα που παρουσιάζει διακυμάνσεις ως προς την ώρα λήψης. Για την ποιοτικότερη εκτίμηση του δείγματος, εξετάζεται παράλληλα και η κρεατινίνη στο δείγμα των ούρων. Επιπλέον η Cort βοηθάει στη διάγνωση του ψευδο-υπεραλδοστερονισμού και διαταραχών της υπόφυσης και του θυρεοειδούς.

ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ & ΝΟΡΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (MN, N-MN U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

3ημερη αποχή από μπανάνες, ντομάτες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες, αβοκάντο, ανανά, ακτινίδια, ξηρούς καρπούς, βανίλια

3ημερη αποφυγή λήψης των φαρμάκων a-methyldopa, levodopa, carbidopa, ισοπρεναλίνη, παρακεταμόλη, μετοκλοπραμίδη, μεθεναμίνη, αγγειοδιασταλτικών, διουρητικών, αντικαταθλιπτικών (αναστολείς ΜΑΟ, βουσπιρόνη) και αντιβιοτικών (αμπικιλλίνη)

3ημερη αποχή από το αλκοόλ

3ημερη αποχή από το κάπνισμα

To stress επηρεάζει τις τιμές και θα πρέπει να αποφευχθεί

Αποτελούν ενδιάμεσους μεταβολίτες (προϊόντα μεταβολισμού) της επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, η ΜΝ και Ν-ΜΝ μεταβολίζονται προς βανιλλυλμανδελικό οξύ (VMA).

Η εξέταση χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των επινεφριδίων και βοηθάει στη διάγνωση νευροενδοκρινικών όγκων που εκκρίνουν κατεχολαμίνες (πχ φαιοχρωμοκύτωμα, παραγαγγλιώματα).

ΟΞΑΛΙΚΑ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (OXU, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

2ημερη αποχή από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως πιπεριές, μπρόκολα, ντομάτες, καρότα, φράουλες, πορτοκάλια, αλλά και σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά, σπανάκι)

2ημερη αποχή από συμπληρώματα διατροφής & πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη C και ασβέστιο

Προϊόντα μεταβολισμού που εκκρίνονται στα ούρα και μπορούν να ενωθούν με ιόντα ασβεστίου προς σχηματισμό οξαλικού ασβεστίου, το οποίο είναι συστατικό των λίθων στα νεφρά και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως ο κολικός του νεφρού.

Η εξέταση αυτή συμβάλλει στην παρακολούθηση της θεραπείας νεφρολιθίασης και στη διάγνωση της υπεροξαλουρίας (υπέρμετρη ποσότητα οξαλικού στα ούρα) η οποία μπορεί να είναι πρωτοπαθής, ως αποτέλεσμα κληρονομικής έλλειψης ενζύμων, είτε δευτεροπαθής, ως αποτέλεσμα δυσαπορρόφησης λιπιδίων από το γαστρεντερικό σύστημα και αυξημένης πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε οξαλικά άλατα και βιταμίνη C.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (5-ΗΤ, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

3ημερη αποχή από βρώση τροφίμων πλούσιων σε σεροτονίνη, όπως μπανάνες, δαμάσκηνα, ανανάς, ακτινίδιο, αβοκάντο, μελιτζάνες, ντομάτες, κάστανα, ξηροί καρποί

3ημερη αποφυγή λήψης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης ΜΑΟ, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRIs), μεθυλντοπα, λεβοντοπα, τραμαδόλη, ασπιρίνη, παρακεταμόλη, κ.α

To stress επηρεάζει τις τιμές και θα πρέπει να αποφευχθεί

Νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που βοηθάει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης.

Η εξέταση χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκινοειδών όγκων που παράγουν κατά κύριο λόγο 5-HTP και για την παρακολούθηση της θεραπείας τους.

(5) ΥΔΡΟΞΥ-ΙΝΔΟΛΟ-ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ (5-ΗΙΑΑ, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

3ημερη αποχή από μπανάνες, ντομάτες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες, αβοκάντο, ανανά, ακτινίδια, ξηρούς καρπούς, βανίλια, καθώς μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα 5-ΗΙΑΑ στα ούρα

Κυριότερος μεταβολίτης (προϊόν μεταβολισμού) της σεροτονίνης στα ούρα.

Η εξέταση αυτή, σε συνδυασμό με την εξέταση σεροτονίνης και χρωμογρανίνης Α (καρκινικός δείκτης), ανιχνεύει μια αυξημένη απέκκριση του 5-ΗΙΑΑ που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία ενός καρκινοειδούς όγκου που παράγει σεροτονίνη, εφόσον έχει αποκλειστεί μια φαρμακευτική/διαιτητική αγωγή που αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

(17)-ΥΔΡΟΞΥΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (17-OHCS, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

3ημερη αποφυγή λήψης αντιβιοτικών, ACTH, κορτικοστεροειδών, κ.α

24ωρη αποφυγή αθλητικής δραστηριότητας πριν από την εξέταση

To stress επηρεάζει τις τιμές και θα πρέπει να αποφευχθεί

Αποτελούν προϊόντα διάσπασης της κορτιζόνης και της υδροκορτιζόνης, τα οποία ρυθμίζουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και συμμετέχουν στη ρύθμιση της έκκρισης της ACTH.

Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέτρο ελέγχου της παραγωγής αυτών των μορίων και της λειτουργίας του φλοιού των επινεφριδίων. Αυξημένες τιμές μπορεί να υποδεικνύουν παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing και ο καρκίνος των επινεφριδίων, ενώ μειωμένες τιμές μπορεί να σχετίζονται με τη νόσο Addison και άλλες ασθένειες.

ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (Hyp, U24h) :

Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

3ημερη αποχή από βρώση τροφίμων που περιέχουν κολλαγόνο όπως κρέας, αλλαντικά, ψάρι, πουλερικά, ζωμοί ζωικών προϊόντων, ζελατίνη, γλυκά, καραμέλες και παγωτά. Τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά και οι σαλάτες επιτρέπονται ως αντικατάσταση αυτών

3ημερη αποφυγή λήψης ασπιρίνης, κορτικοστεροειδών, κ.α

Είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κολλαγόνο και εκκρίνεται στα ούρα ως προϊόν του μεταβολισμού του κολλαγόνου, λειτουργώντας ως δείκτης ταχύτητας αποδόμησης των οστών και ελέγχοντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού τους. Έχει αυξημένα επίπεδα στη νόσο Paget και σε μικρότερο βαθμό σε παθήσεις όπως η ψωρίαση, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η μεγαλακρία (ακρομεγαλία) και το έγκαυμα.
Για την ορθή αξιολόγηση του αποτελέσματος απαιτείται και η μέτρηση της κρεατινίνης.

Η εξέταση χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου Paget των οστών, για τη διερεύνηση φλεγμονωδών νόσων ή νεοπλασιών των οστών, ως δείκτης δραστηριότητας στην ακρομεγαλία και για την παρακολούθηση της θεραπείας με αυξητική ορμόνη, καθώς και ως διαγνωστικό βοήθημα στο σύνδρομο Marfan (γενετική κληρονομική διαταραχή του συνδετικού ιστού).

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ (U2h) :

Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένο ουροδοχείο (ουροσυλλέκτη) που έχουμε προμηθευτεί από το φαρμακείο

Απαιτείται νηστεία από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και αν χρειαστεί επιτρέπεται μονάχα 1 ποτήρι με νερό

Τρόπος λήψης δείγματος: 

 • Τα πρώτα πρωινά ούρα απορρίπτονται και πίνετε 2 ποτήρια με νερό.
 • Κατόπιν, στις 2 ώρες ακριβώς συλλέγετε τα ούρα σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη και τα μεταφέρετε άμεσα στο εργαστήριο (εντός 1 ώρας).
 • Ανάλογα με την εξέταση που θα γίνει δίνονται διαφορετικές οδηγίες ως προς την προετοιμασία πριν από την έναρξη της συλλογής.

Η συλλογή ούρων 2ωρου χρειάζεται σε περιπτώσεις που ζητούνται ποσοτικοί προσδιορισμοί ορισμένων ουσιών για τις οποίες οι εργαστηριακές τιμές παρουσιάζουν χρονικές διακυμάνσεις ανάλογα με το χρόνο συλλογής τους.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ (Ca, U2h) :

Απαιτείται νηστεία από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας

Συνιστάται η κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας μέχρι και τις 21.00 που αρχίζει η νηστεία.

3ημερη αποφυγή λήψης συμπληρωμάτων ή φαρμάκων που περιέχουν ασβέστιο, καθώς και ορμονών που αφορούν την οστεοπόρωση

Διάγνωση αρκετών παθήσεων (νεφρικά και ηπατικά νοσήματα, αιμοδιάλυση, υπερπαραθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, παγκρεατίτιδα, νεοπλασίες, παθήσεις των οστών), συνεκτίμηση επιπέδων βιταμίνης D.

ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ (Crea, U2h) :

Απαιτείται νηστεία από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας

12ωρη αποχή από κρέας

Αποφυγή λήψης ασκορβικού οξέως ή αντιβιοτικών (κεφαλοσπορίνες)

Η μέτρηση της κρεατινίνης στα ούρα, σε συνδυασμό με την μέτρηση της κρεατινίνης ορού, χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της κάθαρσης κρεατινίνης, η οποία συγκρίνει τα επίπεδα της κρεατινίνης στο αίμα με αυτά των ούρων, παρέχοντας πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των νεφρών.

Εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.

ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗ 2ΩΡΟΥ (Hyp, U2h) :

Απαιτείται νηστεία από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας

3ημερη αποχή από βρώση τροφίμων που περιέχουν κολλαγόνο όπως κρέας, αλλαντικά, ψάρι, πουλερικά, ζωμοί ζωικών προϊόντων, ζελατίνη, γλυκά, καραμέλες και παγωτά. Τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά και οι σαλάτες επιτρέπονται ως αντικατάσταση αυτών

3ημερη αποφυγή λήψης ασπιρίνης, κορτικοστεροειδών, κ.α

Είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κολλαγόνο και εκκρίνεται στα ούρα ως προϊόν του μεταβολισμού του κολλαγόνου, λειτουργώντας ως δείκτης ταχύτητας αποδόμησης των οστών και ελέγχοντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού τους. Έχει αυξημένα επίπεδα στη νόσο Paget και σε μικρότερο βαθμό σε παθήσεις όπως η ψωρίαση, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η μεγαλακρία (ακρομεγαλία) και το έγκαυμα.
Για την ορθή αξιολόγηση του αποτελέσματος απαιτείται και η μέτρηση της κρεατινίνης.

Η εξέταση χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου Paget των οστών, για τη διερεύνηση φλεγμονωδών νόσων ή νεοπλασιών των οστών, ως δείκτης δραστηριότητας στην ακρομεγαλία και για την παρακολούθηση της θεραπείας με αυξητική ορμόνη, καθώς και ως διαγνωστικό βοήθημα στο σύνδρομο Marfan (γενετική κληρονομική διαταραχή του συνδετικού ιστού).